onsdag 7 mars 2012

Musik

Lyssnar igenom musiken vi ska spela för dig på din begravning. Musik kan ibland göra minnen så tydliga.

Jag minns hur jag gick hem mitt på vägen den där natten. Så där galet lycklig. Jag hade förklarat att jag aldrig skulle våga ringa. Att jag skulle få för mig att du inte menade något och bara skulle tycka det var jobbigt. Jag fick dig att lova att ringa mig istället.

Jag minns hur det var att stå utanför din dörr. Du hade ringt och nu stod jag här för första gången. Vad skulle jag göra när du öppnade? Jag hade ingen aning. Var för nervös. Men jag ringde på ändå. Du öppnade.

Sen hände sexton år. Och nu sitter jag här och lyssnar på de två sånger du spelade om och om igen på din stereo den där första tiden. Så ofta att det blev våra sånger. Så ofta att minnen av den tiden blir så tydliga när jag hör dem.  Fina minnen. Och det är bra.

Men nu ska jag gå på din begravning. Det är verkligheten. Och det är sorgligt.

25 kommentarer:

 1. Ännu en gång sätter du igång en känsla i mig att förstå precis vad du menar... Att musik gör minnen så tydliga. Men musik är BRA även om det är på en begravning.... kram på dig! /Ella

  SvaraRadera
 2. Tänk vad musik kan få en att minnas - både positiva och negativa känslor, men för det mesta positiva - vilket är skönt.
  Så njut av vilka minne musiken har gett dig de år ni har haft tillsammans - även fast du måste spela dom imorgon på begravningen.
  Vi syns//Irene

  SvaraRadera
 3. Du skriver så fint, Jenny hade varit stolt över dig tror jag (utan att känna vare sig dig eller henne vågar jag påstå detta efter att ha läst båda era bloggar i sin helhet). Inte minst måste det vara bra att skriva så att era barn i framtiden kan läsa om hur det var när de kanske inte riktigt minns.

  Ta hand om dig och din familj!
  Maria (småbarnsmamma som fortfarande sörjer en älskad pappa som jag förlorade i cancer för nio år sedan)

  SvaraRadera
 4. <3<3<3<3<3<3<3 till dej och dina barn!
  Eva

  SvaraRadera
 5. Det blir en tung dag för er idag. Men säkert väldigt fin o vacker. Jag tror att Jenny sitter däruppe på ett litet moln och dinglar med fötterna och är väldigt stolt över dig. Många styrkekramar till er på denna svåra dag. Katrine

  SvaraRadera
 6. så sjukt sorligt <3 kämpa på för din och dina barns skull och även för Jennys skull
  Petra

  SvaraRadera
 7. Tänker på er idag! Musik är underbart!
  Kram Hanna

  SvaraRadera
 8. vilken kärlek.....så fina minnen Du förmedlar......varma tankar till Dig och de Dina i den svåra stund som väntar....fast det värsta har ju redan hänt..../Carina

  SvaraRadera
 9. Tänker på er så innerligt, enormt mycket idag!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 10. Varm kram till er alla.

  SvaraRadera
 11. Inlägget andas en så innerlig varm kärlek, vemod - saknad. Jenny lider inte av sin sjukdom mer, det är det enda som är gott med att hon blev tvingad att lämna dig/er.
  Att kunna förmedla sina känslor på ett så fint och tydligt sätt som du kan är en gåva. Det är fantastiskt att du orkar dela med dig även till oss som inte ens känner er. Tack! Era bloggar ger verkligen perspektiv på tankar om *livet*.
  Glöm inte att bara ta hand om dig själv mitt i allt också!

  SvaraRadera
 12. Ja verkligheten är sorglig. Sen kommer en annan verklighet smygandes. Den som inte är sorg. Tillsammans går dom hand i hand. Bildar en helt ny helt vansinnigt annorlunda verklighet. Den kan också bli bra. En annan. Men bra. Kram!

  SvaraRadera
 13. Tänker på er!

  SvaraRadera
 14. Ja..det är klart att det är sorgligt, det va ju inte tänkt att bli så här.. men det kommer gå bra imorrn! det kommer vara lugnt.. fint..ja, sorgligt också...men det kommer gå bra! Jenny finns i sånger..hon finns i minnen och i barnen.. hon är överallt och omfamnar er.
  Jag ska tänka på dig och barnen och på Jenny extra mycket imorgon.. allt blir bra!

  Kramis Kristin

  SvaraRadera
 15. Lars, jag minns när min man och jag valde musik till hans begravning. Precis som ni så fick vi tid på oss att förbereda oss och jag är så tacksam för den tiden vi fick. Min man såg till att jag kunde laga diskmaskin, hur pannan fungerade och vi gick igenom alla papper och inte minst annons, musik och allt som rörde hans begravning. Vi bestämde att jag skulle hämta en natursten att ha som gravsten etc etc.
  Vill återigen nämna vimil.se. Där finns vi som mist våra kära och kan stötta varann.
  varma kramar fr analill

  SvaraRadera
 16. Styrkekramar till dig och barnen! <3

  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 17. Jag tror aldrig jag läst något av någon som berör mig så mycket som det du skriver! All styrka och kramar till dig och barnen <3

  SvaraRadera
 18. Tänker på er <3 Varma kramar till er alla!

  SvaraRadera
 19. Du berör och hjälper en att ta vara på nuet. Att krama sina kära en extra gång och känna tacksamhet över det fina man har. Skickar en varm styrke- kram till dig och barnen <3 /Maria W

  SvaraRadera
 20. Tänker speciellt mycket på alla er imorgon....din blogg berör verkligen, Lars....precis som Jennys gjorde innan....mer kan jag inte säga utan att tårarna rinner....ta väl hand om dej och barnen och minnena av en underbar fru....hoppas på en fin morgondag...kram från södra Sverige

  SvaraRadera
 21. Många, många varma styrkekramar till dig och barnen <3

  SvaraRadera
 22. De varmaste kramar till dig och barnen.

  SvaraRadera
 23. Jag är övertygad om att det kommer att bli en fin och minnesvärd begravning. Det kommer förstås även att bli väldigt jobbigt. Väldigt väldigt jobbigt. Portionsvis. Och väldigt väldigt fint med Er musik, ljusa minnen och mycket kärlek.

  Jag skickar styrkekramar till Er alla. Inte styrkekramar som hindrar Er från att gråta. Nej styrkekramar för att hjälpa Er att vara närvarande på samma sätt som Ni alla varit närvarande under Jennys sjukdomstid.

  Ni kommer att gråta men jag tror även att Ni kommer att känna värme. Värmen av Jennys minne. Frid. Ett lugn i denna sorgliga stund. Ett lugn i detta ofrånkomliga nu när det blev som det blev.

  I vår kultur är det vanligt att man försöker låta bli att gråta på begravningar. Jag kan tycka det är det jobbigaste, att försöka hålla emot. Åtminstone hålla emot det där högljudda hulkandet och snörvlandet. Själva stämningen, musiken och synen av de närmast sörjande kan ju få den mest hårdhudade att börja gråta. I andra kulturer hyr de in särskilda "gråterskor" för att det ska gråtas så mycket och högljutt som möjligt. I ytterligare en annan kultur firar de. Firar att människan fått lämna jordelivet och komma vidare. Vidare till något bättre.

  Önskar Er en minnesvärd dag imorgon, på Ert sätt.

  Tänker på Er imorgon. Jag kommer att tända ett ljus på jobbet och berätta för mina arbetskamrater om vilken kämpe Jenny var.

  Styrkekramar!

  SvaraRadera
 24. Du måste ha varit en underbar man till Jenny och jag vet att du ÄR en underbar far. Det kan man läsa mellan raderna.
  Det känns konstigt när du berättar hur du lyssnar på musik inför begravningen. Det känns som mitt/vårt liv går lite parallellt med er men att jag kommer lite efter.
  Jättenyttigt att ha någon framför sig som redan vandrat stigen (om du förstår vad jag menar)
  Önskar er en fin dag.
  nattikramen,
  Elisabeth ollas mattsson

  SvaraRadera
 25. Åhhh tänk att man blir så gripen av det som hänt er, mina tårar rinner för er just här och nu...det är så vackert och det är så fruktansvärt sorgligt.

  Ljus och kärlek till er dig och dina barn

  sussi i ursviken

  SvaraRadera