måndag 12 mars 2012

Till Viktor och Klara i framtiden, del 3


Mammas begravning var torsdagen den 8 mars klockan två på dagen. Vi kom till kyrkan tidigt. En timme före begravningen skulle börja. Mamma var redan där när vi kom.

Hon låg i sin fina vita kista med en massa tulpaner ovanpå. Det stod ett foto av henne där också. Precis som hon beskrivit att hon ville ha det.

Ni hade varit på blomsteraffären och valt ut blommor till var sitt hjärta med band som nu stod vid hennes kista. Ni hade också valt vad som skulle stå på banden. Det var bra att vi kom tidigt, för vi kunde gå fram till mamma i lugn och ro. Mammas kompisar höll på att öva på de sånger de skulle sjunga och vi kunde bara stå där. Du Viktor läste på skylten på kistan att den var mammas och du Klara tittade mycket på kortet av mamma.

När jag stod där med er kände jag hur all oro försvann. Jag tror att samma sak hände med er.

Mammas första fröken skulle spela på orgeln i kyrkan under begravningen. Ni fick följa med henne upp och provspela lite. Hon bjöd på kakor där uppe vid orgeln också. Det gillade ni.

Det kom väldigt många till mammas begravning. Vi satt längst fram. Efter ett tag blev det dags att gå fram till mamma för att säga hej då. Ni hade ritat teckningar till henne som vi la på kistan vid hennes kort. Vi hade även ordnat med en bild av hela familjen som mamma ville ha med sig. Jag hade skrivit ett brev till henne. När jag skrev det ville ni att jag skulle hälsa från er, vilket jag gjorde.

På minnesstunden åt vi middag. Mormor och morfar berättade om mamma när hon var liten. Ni fick också träffa Jocko. En liten apa som mammas första fröken hade med sig. Hon förklarade att mamma hade träffat Jocko när hon var liten och började skolan. Ni gillade den där Jocko.

Det fanns också böcker som alla som ville kunde skriva hälsningar till er i. Dom kommer vi att spara till dess ni blir äldre så att ni kan titta i dem.

Så var ni med på mammas begravning. Och så här stiliga var vi den dagen!
34 kommentarer:

 1. Ulrika Börjesson13 mars 2012 00:03

  Vilken underbar människa Du verkar vara...men framför allt vilken pappa Du är / xxx

  SvaraRadera
 2. trist dag, men alikavel har dere
  gjort den så fin...
  fint bile av dere 3 ;)))
  klem x 3
  fra randi-anita

  SvaraRadera
 3. Må lycka följa er resten av livet
  Jenny är stolt över er!
  Kram
  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Så fint och så fantastiskt fina ni är!

  SvaraRadera
 5. Så fina ni är <3
  Du skriver så fint Lars!! Va rädda om er! Stor kram från Petra

  SvaraRadera
 6. Så fina ni är och vilken fin begravning Jenny fick. Lars, du är en förebild i ditt raka och uppriktiga sätt att beskriva er nya tillvaro och jag tror att dina ord kommer att vara till hjälp för många andra som måste vandra den svåra väg du och barnen går just nu. Vi är många som tänker på er och som uppskattar livet mer efter att ha läst Jennys fantastiska blogg. Stort tack för att ni delar med er. Kram till dig och dina härliga ungar från Hanna

  SvaraRadera
 7. Vad Jenny ska vara stolt över dig som har skrivit så fint, så barnen har när de är så stora att dom kan läsa. Många kramar och (tårar)till er Vi har er i våra tankar

  SvaraRadera
 8. Ni är så fina.
  Skönt att du upplevde en fin begravning och minnesstund, ett bra avslut.
  Önskar dig och barnen och Jenny i himlen fina dagar framöver
  kram

  SvaraRadera
 9. Oj oj oj! Vad fina ni är.....tänk vilken förståndig pappa! Du är verkligen unik och stark, en stadig plattform för era barn att utgå ifrån. Många kramar ska du ha!
  Hälsningar från Skåne

  SvaraRadera
 10. Vad fint du skriver; så rakt, ärligt, genuint och varmt. Jag är övertygad om att du genom din blogg kan hjälpa andra i samma situation och att dina barn kommer tacka dig för att du lämnat detta minne åt dom att läsa när de blir äldre. Tänker på er!
  Kram från Göteborg

  SvaraRadera
 11. Vilken vacker begravning du beskriver.Ni är så fina på bilden,Jenny var säkert mycket stolt över sin fina familj!Du är så mån om barnen och ni kommer säkert att få ett fint fortsatt liv tillsammans.Kom ihåg att tänka på dig själv också,det är du värd.Varma kramar

  SvaraRadera
 12. Det du gör för dina barn - mitt i all din egen sorg - är fantastiskt och kommer att stärka dem som människor! Du skriver otroligt vackert om Jenny, era barn och ert liv tillsammans, och barnen kommer att älska att läsa dessa texter när de blir större.

  Du ger dem en gåva för livet!

  Kramar från Sävedalen

  SvaraRadera
 13. Vilken underbar pappa du verkar vara! Och make också, för den delen. Jag har läst allt och skickar många varma tankar till dig och era fina barn. Fortsätt skriva, du skriver helt fantastiskt bra! Var rädda om er. Önskar er allt gott på livets fortsatta väg. Stora och många kramar, AK

  SvaraRadera
 14. Du skriver så himla vackert! Barnen har en underbar far och Jenny en undebar make, all Lycka till Er! Måste säga att ni alla tre var jättefina på begravningen!

  SvaraRadera
 15. Underbara fina man som Jenny och barnen måste vara så stolta över. Du skriver så vackert Lars. En sådan svår dag ni hade men med så mycket värdighet mitt i sorgen. Jag kramar er hårt. Barbro.

  SvaraRadera
 16. Hatten av för Dig Lars! Jag saknar ord för en gångs skull…kan bara hålla med alla kommentarer ovan. Känns som att det borde bli något riktigt stort av Dig…..Eller det är Du ju redan; Viktor och Klaras pappa! Men det känns som att Du skulle kunna gå vidare hur långt som helst med detta…..att sprida ordet…stötta andra….författare, debattör, ambassadör…you name it. Men nu är Du ju först och främst Viktor och Klaras pappa - och vilken tur de har just Dig som pappa!

  SvaraRadera
 17. Vilken gåva du ger dina barn och tack att vi får ta del av det.
  Jenny skrev så fint i sin blogg likaså du.

  SvaraRadera
 18. jag blir helt tagen av ditt skrivande....kan inte säga mer utan att gråta...en bloggläsare som följer er

  SvaraRadera
 19. Så så sorgligt, men så så fint. Du gör det så otroligt bra och skriver så fint.
  Lycka till nu med resten av livet, ni kommer att klara det bra. Det kommer att komma massor av tunga stunder, men även ljusa.
  Kämpa på.

  SvaraRadera
 20. Så fint Lars!

  Kram/Susanne

  SvaraRadera
 21. Snälla vän tänker på vad ni går igenom. Du får det att låta så fint, i denna ofattbart svåra stund? Tänker på er! Kramar till er alla! från mig <3

  SvaraRadera
 22. Önskar dig all lycka <3
  Det här klarar du så fint <3
  Kramar till er alla <3

  SvaraRadera
 23. Jag blir helt tagen av ditt sätt att skriva! Önskar dig och dina barn all lycka, ni kommer klara detta!

  SvaraRadera
 24. Så fint du beskriver dagen, man riktigt förstår känslan "när oron försvann". De känslor du har förmågan att förmedla i skrift nu, kommer att bli till en stor skatt för era barn i framtiden! Finstilta ord som beskriver stora starka känslor - det är så vackert! Och Jenny, hon blir aldrig - aldrig någonsin glömd! <3
  /B1an

  SvaraRadera
 25. Lars ser knappt vad jag skriver för jag gråter nu så för er skull, jag blir så innerligt tagen av orden du skriver, vet inte vad jag ska skriva egentligen för det ä så vackert som jag skrivit förr så vackert i det sorgliga att Jenny inte finns kvar här fysiskt, men hon är ändå så mycket med *ler mjukt*

  Jag går till mig själv om jag skulle mista min man, bara tanken känns som man ska gå sönder... åh vad jag vill skicka massor med ljus och kärlek till dej och dina fina barn och till Jenny som finns hos er hela tiden<3

  kram från sussi i ursviken

  SvaraRadera
 26. Tårarna trillar ner för kinden. Du skriver så fint. Jag önskar er allt gott i framtiden.

  SvaraRadera
 27. Jag vet inte vad jag ska säga...så underbart fint du skriver....önskar er det allra allra bästa för restan av livet

  SvaraRadera
 28. Va ni är fina på bilden & vilket fint avsked ni fick !! Du gör så otroligt lätt för barnen att minnas sin fina mamma genom att skriva av dig här på bloggen . Massa massa kärlek till dig & barnen

  SvaraRadera
 29. Vilken underbar och omtänksam pappa du är.
  Och vilken fin skatt (=din blogg) att ösa ur, som du ger dina barn, att läsa när de blir större och vuxna. Så fina ni är på bilden. Jag har följt din blogg ett tag nu och är mycket tacksam att jag får följa med på er resa.
  Tillsammans är ni starka.
  Jag skickar massor av varma tankar till dig Lars och era fina barn. Tag hand om er så mycket ni kan och tag emot det fina stöd som era nära och kära ger er.

  / också en mormor

  SvaraRadera
 30. När jag läser din text så stannar världen.. Jag blir så berörd.. Det låter som en riktigt fin och genomtänkt begravning.
  Du tar hand om barnen på ett fantastiskt fint sätt. De är lyckligt lottade som har dig som pappa och du är lyckligt lottad som har två så fina och duktiga barn! Vad skönt att ni har varandra!
  Vi verkar vara många som följer din blogg. Tackar dig för att du öppnar mina ögon och uppskattar vardagliga händelser. Jag inser att livet har vi till låns, men den tid vi har här på jorden ska man försöka göra så bra som möjligt. Att gå och vara förbannad för man fått en repa på bilen känns ganska löjligt när man läser vad ni går igenom.
  Önskar dig och din familj all lycka!
  Hälsningar Erik

  SvaraRadera
 31. Är också en liten människa i Finland som följer din blogg,och som berör en verkligen,vilken underbar pappa du är för dina barn,och man får många gånger tanken vad vi gnäller i onödan är det inte vädret är det nåt annat smått,men som är såå småaktigt än vad ni går igenom därför vill jag följa med er och tänka och komma ihåg hur bra jag har det med två friska barn och en man.hoppas ni orkar med er vardag.kram!!

  SvaraRadera
 32. Så stark du är! Livet är så fruktansvärt orättvist och ibland händer sådant som bara inte får hända. Men någon gång långt fram kan det bli bra tillslut, eller i alla fall bättre än vad man tror.
  Jag önskar er lycka!

  SvaraRadera
 33. Så fina ni var :-) Måste säga att er dotter ser ut som en liten docka, så vacker! Och er son, så fint han håller om sin syster. Bilden går ju analysera sönder, men en sak är säker, dom kan vara stolta över att ha dig som pappa. Du hanterar allt så otroligt bra, beundrar dig verkligen!

  SvaraRadera
 34. Du verkar vara en underbar människa Lars. Genuint äkta. Det finns få som du.
  Jag och min familj önskar dig och barnen all lycka i er fortsatta framtid tillsammans. Jag är övertygad om att Jenny är med er i allt ni gör. /kramar/en kvinna från Vellinge

  SvaraRadera